Ozon je účinný v boji s viry, bakteriemi, plísněmi i parazity
OZON má mimořádně velkou mikrobiocidní účinnost. Když je správně aplikován, je schopen likvidovat většinu známých bakterií, virů, parazitů i plísní.
Navíc se ozon rozkládá na kyslík a nezanechává žádné vedlejší produkty svého působení. Je to velmi účinný, ekologicky přijatelný dezinfekční prostředek pro vzduch i vodu. Z těchto důvodů je ideálním dezinfekčním prostředkem. Pro tyto své schopnosti a zdravotní nezávadnost je oblíben zejména v potravinářském průmyslu při zpracování potravin a nápojů.
Ozon je o mnoho účinnější než chlór nebo bróm (používá se v USA) – látky běžně používané na úpravu vody. Je několinásobně účinnější než UV záření, běžně používané pro dezinfekci ovzduší. Ozon má navíc tzv. dezodorační efekt, což má za následek rozklad zapáchajících látek a tím redukci zápachu.
OZON je velmi nestabilní a není možné ho skladovat, proto se musí vyrábět na místě potřeby.
Mikroorganismy, které je ozon schopen likvidovat:
BAKTERIE
VIRY
Achromobacter butyri NCI-9404
Adenovirus (type 7a)
Aeromonas harveyi NC-2
Bacteriophage (E.coli)
Aeromonas salmonicida NC-1102
Coxackie A9, B3, & B5
Bacillus anthracis
Cryptosporidium
Bacillus cereus
Echovirus 1, 5, 12, &29
B. coagulans
Encephalomyocarditis
Bacillus globigii
Hepatitis A
Bacillus licheniformis
HIV
Bacillus megatherium sp.
GD V11 Virus
Bacillus paratyphosus
Onfectious hepatitis
B. prodigiosus
Influenza
Bacillus subtilis
Legionella pneumophila
B. stearothermophilus
Polio virus (Poliomyelitus) 1, 2 & 3
Clostridium botulinum
Rotavirus
C. sporogenes
Tobacco mosaic
Clostridium tetoni
Vesicular Stomatitis
Cryptosporidium
Coliphage
HOUBY, PLÍSNĚ A JEJICH SPORY
Corynebacterium diphthriae
Aspergillus candidus
Eberthella typhosa
Aspergillus flavus (yellowish-green)
Endamoeba histolica
Aspergillus glaucus (bluish-green)
Escherichia coli
Aspergillus niger (black)
Flavorbacterium SP A-3
Aspergillus terreus, saitoi & oryzac
Leptospira canicola
Botrytis allii
ListeriaMicrococcus candidus
Colletotrichum lagenarium
Micrococcus caseolyticus KM-15
Fusarium oxysporum
Micrococcus spharaeroides
Grotrichum
Mycobacterium leprae
Mucor recomosus A & B (white-gray)
Mycobacterium tuberculosis
Mucor piriformis
Neisseria catarrhalis
Oospora lactis (white)
Phytomonas tumefaciens
Penicillium cyclopium
Proteus vulgaris
P. chrysogenum & citrinum
Pseudomonas aeruginosa
Penicillium digitatum (olive)
Pseudomonas
Penicillium glaucum
fluorscens (bioflims)
Penicillium expansum (olive)
Pseudomonas putida
Penicillium egyptiacum
Salmonella choleraesuis
Penicillium roqueforti (green)
Salmonella enteritidis
Rhizopus nigricans (black)
Salmonella typhimurium
Rhizopus stolonifer
Salmonella typhosa
Salmonella paratyphi
KVASINKY
Sarcina lutea
Candida albicans
Seratia marcescens
Saccharomyces bayanus
Shigella dysenteriae
Saccharomyces boulardii
Shigella flexnaria
Saccharomyces cerevisiaeSaccharomyces ellipsoideus
Shigella paradysenteriae
Spirllum rubrum
PRVOCI (PROTOZOA)
Staphylococcus albus
Paramecium
Staphylococcus aureus
Nematoda
Streptococcus 'C'
Všechny patogenní i nepatogenní formy prvoků.
Streptococcus faecalis
Streptococcus hemolyticus
ŘASY
Streptococcus lactis
Chlorella vulgaris
Streptococcus salivarius
Thamnidium
Streptococcus viridans
Trichoderma viride
Torula rubraVibrio alginolyticus & angwillarum
Verticillium albo-atrum
Vibrio clolarae
Verticillium dahliae
Vibrio comma
Virrio ichthyodermis NC-407
V. parahaemolyticus