Potravinářský průmysl
Mlékárenský, masový, drůbežářský, konzervárenský, mrazírenský, rybí mlýnsko-pekárenský, vinařský, lihovarnický, skladování ovoce a zeleniny, osiv a krmných směsí.
V potravinářském průmyslu je kladen velký důraz na čistotu a sterilitu výrobních a skladovacích prostor jako i technologických linek a obalových materiálů. Je to jedna z nutných podmínek, která má přímý vliv na kvalitu produkovaných výrobků.
K dosažení vysoké jakosti produkovaných výrobků se v současné době využívají různé technologické postupy, přičemž mnoho z nich je založeno na použití chemických látek a dezinfekčních prostředků. Některé z těchto prostředků jsou málo efektivní a proti určitým patologickým vlivům neúčinné. Jejich aplikace je komplikovaná, zdlouhavá a klade zvýšené nároky na bezpečnost práce.
Z těchto, ale i z jiných důvodů je snaha o hledání technologických postupů, které:
- jsou účinné při inaktivaci běžně se objevujících patogenů a při odstraňování toxických kontaminantů,
- způsobují menší ztrátu kvality potravin,
- umožní prodloužit dobu skladování a trvanlivosti,
- jsou příznivé pro životní prostředí.
Řešením celé škály uvedených problémů je ozonizace. Ozonizace je novou technologií používanou v řízených inteligentních atmosférách, které se používají při výrobních, skladovacích a přepravních procesech.
Celý systém ozonizace funguje na principu monitorování a řízení úrovně generovaného ozonu, který v prostorách zabezpečí likvidaci mikroorganismů, degradaci mykotoxinů, pesticiců a prodlouží dobu skladovatelnosti.
Příklady aplikací (vzdušná fáze):
- Výrobní prostory – dezinfekce a dezodorace prostředí a vzduchotechnických rozvodů
- Skladovací a chladírenské boxy, kamióny – snížení povrchové mikroflóry na skladovaných výrobcích (maso, masné výrobky, mléčné výrobky...)
- Přepravní kontejnery, kamióny, skladovací a chladírenské boxy – snížení povrchové mikroflóry a na sklizených a následně skladovaných plodinách, degradace pesticidů
- Sila osiv a krmných směsí – ošetření proti škůdcům, plísním a degradace mykotoxinů
- Dezinfekce násadových a konzumních vajec
Příklady aplikací (vodní fáze):
- Dezinfekce přepravních linek ozonizovanou vodou – odstranění virů, bakterií, plísní
- Dezinfekční oplach ozonizovanou vodou potravinářských polotovarů před zpracováním
- Dezinfekční oplach výrobních linek
- Dezinfekce přepravních a skladovacích obalů
- Dezinfekce nádrží při zpracování ryb
- Výroba ledu pro přepravu a skladování ryb
- Využití ozonizované vody pro oplach ovoce a zeleniny – okamžitý inaktivační účinek vůči bakteriím, plísním a jejich spóram
- Úprava odpadní vody a její recyklace
Ozonizační technologie s řízenou inteligentní atmosférou se stává nepostradatelným pomocníkem na cestě produkce kvalitních potravin při současném snižování nákladů a zvyšování zisků.
Ozon je vhodné používat i při výrobě BIOPOTRAVIN.
Nezanedbatelnou výhodou ozonizace je příznivý vliv na životní prostředí (odbourání chemických látek a absence nebezpečných zbytkových produktů).